Monday, December 7, 2009

marshmallow halal??

yuhuu~!! At last..skang dah bole mkn marshmallow!!yes2! Mgkn bg korang..ala,ape sgt..aku dah lme mkn bnda 2..kan kan??
Oke..sila cop di dahi aku.kuno!

Ngehehe~aceli, aku dah penah mkn b4 ni.tym dlu2 ar..mmg xde cop halal pon..n klu ada pun, cop yg bulat..n btol2 bulat.tau kn?

insap2..aku mkn skali je.tu pn sbb kwn pomot.n aku pn layan je la..skali je ok.lps tu,aku btol2 berusaha menahan diri.wlpn dah ada dpn mata aku.jihad kot..hehe.
Anda yakin marshmallow yg anda mkn itu btol2 halal?? Apa yg mnyebabkan marshmallow xhalal..
oke, ingredients of marshmallow yg korang salu mkn dgn cop halal yg sgt2 bulat itu:

-campuran gula atau sirap jagung
-putih telur
-gelatin
-gam arab
-dan bahan perasa
gelatin yg dorang slalunya guna utk wat marshmallow adlh hasil dr lembu yg disembelih bkn dgn cra islam..
so,phm2 ar..walau sdkt pon sumber yg xhalal dlm sesuatu mknn..mknn itu ttp dikira haram.


Namun, alhamdulillah..sekarang dah boleh mkn.tnpa keraguan!
Yg membuatnya ialah hj abd hakim.
gelatin yg dgunakan 100% dr sumber yg halal.
Marshmallow ni adlh marshmallow pertama yg disahkan halal dr jakim Malaysia.
huhu..tapi yg sdey nya.. xde dijual kat tmpat aku.itupn dpt tym pameran makanan yg dtg kat cni.sbb kat tmpat aku blom ade agen g..hurm

So..ape lg??tgglkn la marshmallow cop halal bulat korang 2..xde alsn dah.
pilihla ape yg terbaik untuk hati korang k..

4 comments:

ayuni said...

wep,da ad kt kedai ea?nk try cri r..ak da r gle mrsmllw!!

dedeknom said...

yay!aku pn giler..haha.kat kdai xtau lg.die ngah cari agen.jom soh akak koop jwal kat koop.hehe

azieya said...

msti nok kat food fair ya nak?? hehehe. nyaman bah.. :)

Maz992 said...

nak marshmallow halal senang je...boleh beli di www.enastore.com. macam-macam bentuk dan rasa ade